Szállítás 15050 Ft -tól ingyenes

Hogyan lehet megfelelően iszaptalanítani a tavat? Hallott már a baktériumokról?

A tavak iszaptalanítása az utóbbi években nagyon aktuális téma. Szinte mindenki észreveheti, hogy a halastavak, ahol azelőtt emberek fürödtek, mára bezöldültek, tele vannak iszappal és van, ahol már szaguk is van. Hogy ez miért van és hogy hogyan lehet a halastavat helyesen iszaptalanítani, tovább olvasva megtudhatja.

Ma halastó elsősorban két módon iszaptalanítható.

Az első módszer az iszap eltávolítása nehéz gépekkel, azaz az iszapot kotrógépekkel szedik ki és teherautóra rakják, amely aztán elszállítják azt. Ez nem volna olyan rossz, de adott egy komoly gond: hová kerüljön az iszap? A jogszabályok értelmében a halastavakból származó iszap olyan hulladék, amit ökológiailag kell ártalmatlanítani. Sajnos ez az természetbarát ártalmatlanítás annyira költséges, hogy az önkormányzatok nem engedhetik meg maguknak, mivel a költségvetésük jelentős részét teszi ki.

Az iszaptalanítás másik módszere a baktériumok alkalmazása, amely jelentősen növeli a talajbaktériumok tartalmát és az iszap bomlását a tóban (akár 1000%-kal). Az iszap apadása évente átlagosan 15-30 cm. Most biztosan azt gondolja, hogy lehetetlen, hogy a baktériumok egy év alatt ekkora mennyiségű iszapot távolítsanak el a halastóból. Szóval, hogyan is működik? Talán meglepi, hogy tulajdonképpen ez milyen egyszerű. Mindenekelőtt el kell mondani, hogy minden halastó képes az öntisztulásra, azaz baktériumokat tartalmaz a szerves anyag (iszap) lebontására. Sajnos ma a szennyezés annyira jelentős, hogy a halastó képtelen a bele kerülő nagy mennyiségű hulladékot (pollen, por, ürülék, mezőgazdasági műtrágyák, falevelek stb.) lebontani. Az iszap főként hidrogén-, oxigén- és nitrogénvegyületekből áll. A baktériumok alkalmazása után az iszap lebomlási sebessége jelentősen megnő (akár 1000%-kal), egészen addig a pontig, amikor az iszap gyorsabban lebomlik, mint keletkezik. Ezen a ponton kezd el a halastóban csökkenni az iszap mennyisége!

Az iszap lebomlásával együtt nő a víz oxigéntartalma (nem csökken 3 mg/l alá még akkor se, ha a víz hőmérséklete 30°C) és a vízoszlop a baktériumoknak hála sokkal áttetszőbb. A vízoszlopban is jelentősen csökken a szerves szennyezés, ami jelentősen csökkenti a vízben található cianobaktériumokat.

A baktériumok 100% -ban természetesek, és teljesen ártalmatlanok a halakra, növényekre és emberekre.

Mr. Bacteria Bio-enzimes tisztítókat kerti TAVAKRA ITT vásárolhat

Cianobaktériumok

Mik azok a cianobaktériumok?

A cianobaktériumok ősi szervezetek, amelyek több milliárd éve élnek a földön. Ők voltak az elsők, akik letelepedtek az óceánokba és mivel oxigént termelnek, ezért „kialakították” a légkört. A cianobaktériumok szinte az összes élőhelyet lefedik a Földön, de az emberek leginkább a „vízbe virágzás” miatt ismeretek, ami különösen a gerincesekre veszélyes, beleértve az emberiséget is.

A laikus emberek a cianobaktériumokat gyakran az algákhoz sorolják, de ez tévedés. Az algák a növényvilágból származó organizmusok, a cianobaktériumok pedig baktériumok, amelyekből manapság sok ezer faj ismert.

A cianobaktériumoknak a növekedésükhöz tápanyagokra van szükségük - különösen nitrogénre és a foszforra, amelyek akár a mezők kiáramlási csatornáiból (trágyák stb.), akár haltáplálékként vagy a halpopuláció túlnépességével jutnak a felszíni vizekbe, továbbá a nem megfelelően kezelt szennyvíz által (háztartások, szennyvíztisztító-telepek...). A cianobaktériumok már 10 mikrogramm foszfor / liter víz koncentrációban tömegesen szaporodnak. Érdekes, ha a víz nagy mennyiségű nitrogént tartalmazna, de csak kis mennyiségű foszfort, akkor a cianobaktériumoknak nem volna esélyük és a víz tiszta maradna.

A cianobaktériumok az algákkal együtt képezik a vízi virágot, amikor a víz felszínén zöld kása úszik, ami úgy néz ki, mintha tűk vagy pelyhek képeznék. Ebben a helyzetben kezdenek a cianobaktériumok cianotoxinokat termelni és ezeket feloldani a vízben. A haldokló cianobaktériumok a tó aljára süllyednek és bomlásukhoz oxigént használnak, ami aztán hiányzik a halaknak és elpusztulnak.

A cianobaktériumok kedvezőtlen körülmények között is képesek sok éven keresztül túlélni. Amint a körülmények javulnak, a cianobaktériumok újra gyorsan szaporodni kezdenek.

A cianobaktériumok jelenlétét viszonylag könnyen meg lehet állapítani. Használjon egy átlátszó, keskeny nyakú palackot, töltse meg vízzel és kb. 20 percig hagyja állni a fényen. Ha zöld felület képződik a víz felületén és a vízoszlop kitisztul, akkor a vízben cianobaktériumok vannak. Ha a víz zöld marad az egész vízoszlopban, akkor a vízben algák vannak. Ez a módszer azonban csak tájékoztató jellegű. A pontos meghatározást csak erre szakosodott laboratórium végezheti.

Bakteriális készítmények alkalmazásával sikeresen felveheti a harcolhat a cianobaktériumok ellen.

Mr. Bacteria Bio-enzimes tisztítókat kerti TAVAKRA ITT vásárolhat

A vízben oxigénszintje

Hogyan lehet növelni a víz oxigénszintjét

A vízben oldott oxigén mennyisége fontos mutatója a tavak és a halastavak vízminőségének. Az oldott oxigén értéke a nap folyamán alapvetően változik. A vízben a legtöbb oxigén délután van, a legkevesebb pedig reggel pirkadat előtt. Az oxigén nagy része közvetlenül a felszín alatt van, és a növekvő mélységgel az oxigén mennyisége a vízrétegek természetes keveredésétől függően csökken. Sok esetben előfordulhat, hogy bár a felszín alatti oxigénértékek optimális eredményt mutatnak, a halak mégis elpusztulnak – előfordulhat, hogy ugyanabban a pillanatban a tó alján egyáltalán nincs oxigén.

Az oxigén három alapvető módon kerül a vízbe:

89%-a fotoszintézis útján, azaz a napfény hatására,

7%-a a levegőből,

4%-a beáramló vízből.

Ezzel szemben a vízben az oxigénszint csökken, ha:

ha a szint árnyékolt pl. békalencsével, vízi virággal - a fotoszintézis nem zajlik le,

magasabb a nappali hőmérséklet,

bomlási folyamatok mennek végbe,

nagy mennyiségű hal van a vízben,

alacsony a légnyomás, pl. vihar alatt.

A tavakban, a halastavakban az oxigénszintet növelhetjük, ha:

korlátozzuk a halak számát max. 1,5 kg-ra / 10 m3-re,

levegőztetjük a vizet, ahol fontos a mikrobuborékokkal történő levegőztetés, különösen éjszaka. A különféle levegőztetőgépekkel végzett rutinszerű buborékolás nem növeli az oldott oxigén mennyiségét!

megtisztítjuk a vízszintet,

bakteriális készítményekkel eltávolítjuk a tó aljáról a szerves lerakódásokat.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy bakteriális készítmények használatával a víz oldott oxigén szintje emelkedni kezd.

Mr. Bacteria Bio-enzimes tisztítókat kerti TAVAKRA ITT vásárolhat

 

  • Mr. Bacteria No. 1-14 a minőség jegye

    A weboldalunkon vásárolhat Mr. Bacteria termékeket a Mr. Bacteria No. 1-14. Az összes Mr. Bacteria termék a legjobb minőségűalapanyagokból készült, ami biztosítja a minőséget, magasan bakteriáliserőt és működést. A Mr. Bacteria termékek többezer elégedett vásárlóvalvan kipróbálva. Próbálja ki a termékeink minőségét és működését. Örülünk azelégedettségéért a termékeink használatával.

    Az Ön Mr. Bacteria e-shop csapata!

  • Miért Mr. Bacteria termékek

    • A termék eredetiségének garantálása
    • A legjobb minőségű alapanyagokból készítve
    • Magasan bakteriális koncentráció és hatékonyság
    • Szállítás 15050 Ft -tól ingyenes
    • Minden termékkínálat raktáron
    • Megrendelés elküldése 24 órán belül.
    • Többezer elégedett vásárló
  • Néhány tipp a kerti tó tisztaságának és áttetszőségének fenntartására. Hallott már a baktériumokról? Kiválóan működnek!

  • Hogyan komposztáljunk helyesen és használnuk a komposztgyorsítót?

  • Baktériumok és enzimek a szennyvíztartályba, a szennyvízülepítőbe, a házi szennyvíztisztítóba, a kerti tavakba ...

  • Hogyan szüntessük meg a szennyvíztartályok és szennyvízülepítők kellemetlen szagát?

  • A HÁZI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ kellemetlen szagának MEGSZÜNTETÉSE?

  • Hogyan lehet megfelelően iszaptalanítani a tavat? Hallott már a baktériumokról?

  • Hogyan keltsük életre a tavat a teleltetés után

  • Próbáljon ki két biztos tippet a szennyvíztartály és a szennyvízülepítő karbantartására